Meniu, Viață simplă

Idei practice pentru gătit

De multe ori mă întreabă lumea ce mai gătesc, ce idei mai am sau sugestii de rețete rapide. De obicei, când îmi planific meniul, mă învârt destul de mult în aceeași zonă de diverse feluri de curry, cartofi copți, salate, supe sau sandvișuri.

Dar sunt zile (ca azi) în care nu am nici cel mai mic chef să planific, să caut rețete noi, nici măcar să merg la cumpărături. Și cum am totuși un copil care trebuie să mănânce, astea sunt ideile la care apelez atunci când nu am cumpărături prea specifice în frigider:

  • Rețete cu linte – întotdeauna am cel puțin un fel de linte în casă pentru că îmi place tare mult. Chiar astăzi am făcut Moudardara – un fel de tocăniță libaneză de linte cu orez și ceapă caramelizată plus condimente. Merge de minune, după părerea mea, cu o brânză Cedar bine maturată și o pâine proaspătă. Sau fac un curry de linte cu lapte de cocos. Sau un pateu de linte.
  • Rețete cu cartofi – Micuța mea e mare fan cartofi – așa că îi fac fierți, copți întregi, tăiați pe jumătate și copți în puțin ulei, natur cu ierburi aromatice, budincă la cuptor – toate acompaniate de brânză și/sau smântână ardelenească, de casă și o salată, dacă am din ce.
  • Mămăligă – pentru că suntem români. Uneori cu brânză, alteori cu parmezan, dacă am prin frigider, sau cu ouă ochiuri.
  • Legume la cuptor – momentul în care scotocesc și găsesc ultimii 5 morcovi, juma’ de cap de conopidă uitat, un broccoli rătăcit, niște cartofi dulci, vinete – practic, cam orice legume. Fac rapid lângă un sos de iaurt cu usturoi și m-am scos.
  • Obișnuiam să fac paste, dar lately nu mi-a mai venit pofta de așa ceva – de cele mai multe ori cu un sos de roșii cu usturoi și busuioc, sau preferatele mele – cu roșii uscate, usturoi și iaurt.
  • Omletă, pentru situațiile de urgență în care nu am nimic făcut și Emma plânge lângă mine de foame. Cu ceapă verde și roșii e preferata ei, cu ceapă verde, ciuperci și brânză sărată e preferata mea.

Recent am descoperit un instrument pe care nu l-am încercat, dar plănuiesc să o fac  – Homefresh, asemănător conceptului de Hellofresh din UK. E disponibil deocamdată doar în Timișoara și în Cluj, dar poate se mai extind. E bun la o adică.

Dar ceva super practic pe care l-am învățat când nu locuiam în oraș și accesul la un magazin era limitat, a fost să îmi umplu cămara de alimente uscate și conserve, așa că întotdeauna am linte, orez, mălai, paste, quinoa, conservă de lapte de cocos, roșii, suc de roșii, fasole albă și roșie, mazăre. Ceapa, cartofii, morcovii îi cumpăr la sac, mălai și făină am mereu de la bunicul meu. În caz de sechestru în casă, eu zic că vreo săptămână am avea mereu ce mânca.

Cam atât pentru azi. Mă duc să savurez un bol de linte aromată – my comfort food după o zi prea plină și prea obositoare.

1 thought on “Idei practice pentru gătit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *