Fiind părinte, Meniu, Viață simplă

Mâncare pentru pretențioși

Mărturisire bruscă și deschisă: îmi place mâncarea – tot ce e legat de ea. Îmi place să caut rețete, îmi place să gătesc, ÎMI PLACE să mănânc, să evaluez un fel de mâncare, să îl reinventez și să servesc pe alții. A, și să studiez despre mâncare și nutriție – până la urmă fac și un job din asta.

Îmi place să gătesc economic și inventiv, să fac o mie de liste cu ce am în casă, ce pot să fac cu ce am prin frigider, să reduc la minim costurile unei mese just for fun, deși îmi sparg banii uneori pe o bucată rozalie și apetisantă de somon sau pe o brânză deosebită.

Mereu mi-a plăcut să gătesc sănătos, să optimizez nutrițional o mâncare cât pot de mult… Și apoi m-am căsătorit. Și apoi am avut un copil. Și ambele evenimente au afectat dinamica culinară din casă într-un mod exasperant și provocator. Anume, soțului meu drag nu îi plac legumele gătite. Nu mănâncă ciuperci, dovlecei, țelină, pătrunjel, păstârnac, cartof dulce, conopidă, broccoli, și alte câteva sub nicio formă. Dacă aș găti zilnic carne cu cartofi ar fi mare fericire. Din păcate, fiica lui îi cam calcă pe urme – deși m-am chinuit cu conștiinciozitate să îi prezint și să îi ofer legume cât mai apetisante, aromate, delicioase, strâmbă din nas și cere banană.

Și vă spun – când jumătate de zi o petrec făcând meniul, lista de cumpărături, cumpărăturile în sine, mâncarea, și o aduc cu mândrie în fața celor doi, mă simt ca o eroină. Și când după o jumătate de oră unul o plimbă prin farfurie și celălalt o aruncă direct pe jos, încep să îi imaginez cum le-aș vărsa toată oala în cap să își facă singuri că eu nu mai vreau – nu mai pot – nu mă interesează – atâta respect n-aveți de munca mea – du-te și mănâncă în oraș – de azi înainte nu mai vedeți voi bunătate de mâncare din asta.

Așa că după mulți cartofi copți, frustrări și căutări pe Google am ajuns la o revelație – ce ar fi dacă aș lua mâncărurile care le plac, dar le-aș hack-ui să le fac mai sănătoase și mai pline de nutrienți decât sunt ele de fapt? Și asta fără să își dea seama?

O nouă eră a început.

Nu a fost mereu ușor, am dat greș, am învățat, dar am ajuns la câteva soluții simple și bune și super ok:

  • Când am mâncare cu sos de roșii, întotdeauna blenduiesc bine bine o caserolă de ciuperci împreună cu sosul și cu un pic de usturoi – până acum soțul meu perspicace nu și-a dat seama niciodată, iar micuța mofturici nici atât.
  • Când am orice sos mai închis la culoare, fierb împreună cu el vreo 200-300 grame de linte roșie, și condimentez, să mai mascheze gustul (care mie mi se pare absolut îmbietor, nu știu ce e să nu le placă la el …). Chestia asta mai merge perfect la mâncarea cu carne tocată, nici nu se observă că are și linte.
  • La orice sos alb, gătesc la aburi o căpățână de conopidă și o blenduiesc bine împreună cu sosul.
  • La salata de vinete amestec dovlecei gătiți la abur și blenduiți – îi dau și o dulceață aparte, și o textură foarte catifelată.
  • Broccoli-ul îl mărunțesc bine și îl adaug în salate, cu dressing de lămâie.
  • Țelina și păstârnacul suferă același tratament ca conopida, doar că în cantități mai mici, având gustul mai pregnant.
  • În loc să folosesc numai fasole la o mâncare, adaug și porumb dulce și năut.
  • În loc de carne tocată, câteodată folosesc soia texturată pe care o condimentez cu paprika afumată.
  • Am mereu un amestec de semințe care aterizează în salate sau pe chifle/ pâine.

Și deocamdată cam astea sunt, dar mi-au îmbogățit experiența de gătit enorm – la o lasagna pentru 8 persoane am folosit o dată numai vreo 500 de grame de carne tocată și vreo două kg de legume, după regulile de mai sus – nu a observat nimeni diferența și a fost super apreciată.

Deci există speranță și după mofturoși!

2 thoughts on “Mâncare pentru pretențioși

  1. Uti, eu sunt aia care seamana mofturosilor tai (nu chiar in tot – ciupercile sunt binevenite oricand si oricum si in mega cantitati), dar de cand a aparut puticul ns tot incerc sa-mi reeduc gusturile – therefore I shall use some of your hacks :)). Thanks for sharing them!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *